Život HIV-a van tela domaćina.

Uzevši u obzi da sve češće dobijamo pitanja od strane posetioca našeg sajta povodom virusa van tela domaćina, odlučili smo da ažuriramo naš sajt na ovu temu. Original post na engleskom jeziku možete pronaći ovde.

Život HIV-a van tela domaćina.

U određenim uslovima ,virus može da preživi van tela domaćina nekoliko nedelja. “Preživljavanje” zavisi od toga koja telesna tečnost je u pitanju kao i, zapremina telesne tečnosti, koncentracije virusa u njemu, temperature, kiselosti, kao i izlaganje sunčevoj svetlosti i vlažnosti spoljne sredine.

Do danas nijedan slučaj infekcije virusom HIV-a nije prijavljeno kao posledica kontakta sa krvi koja je bila u spoljnoj sredini (van domaćina), kao ni semene tečnosti ili drugih telesnih tečnosti.

Pitanja u vezi opstanka HIV-a u spoljnoj sredini se često postavlja kod ljudi koji dolaze u dodir sa telesnim tečnostima van tela domaćina. Strahovi od infekcije je takođe dovela mnoge ljude da budu zabrinuti za svoje zdravlje ukoliko dođu u kontakt sa inficiranom krvlju, sasušenom primesom krvi ili drugih oblicima telesnih tečnosti, čak i u mikroskopskih količinama.

Važno je imati na umu da, iako HIV može živeti neko vreme van tela domaćina, prenos HIV-a nije prijavljen ni jedan slučaj kao posledica kontakta sa krvi koja je bila u dodiru sa spoljnom sredinom tj.van tela domaćina, sperme ili drugim oblicima telesne tečnosti.

Mnogi zdravstveni radnici dolaze u kontakt sa inficiranom krvi, telesnim tečnostima, ipak, svest o mogućem preživljavanja HIV-a u telesnim tečnostima van tela domaćina će podstaći posmatranje nauke iz drugog ugla kao i procedure prevencije i kontrole ove i opšte infekcije u zdravstvenim ustanovama pa i šire.

Laboratorijske studije koji su istraživale opstanak HIV-a van tela domaćina su otkrile da :

HIV je vrlo osetljiv na visoke temperature ali ne i na ekstremnu hladnoću. Eksperimenti su pokazali da se HIV eliminiše iz spoljne sredine izlaganjem toploti i temperaturi preko 60° C koja je potrebna za postizanje pouzdane eliminacije virusa HIV-a.

Takođe studije su pokazale da HIV virus ostaje relativno stabilan u krvi na sobnoj temperaturi i HIV može “preživeti” najmanje nedelju dana u osušenoj krvi na 4° C. Iste studije su pokazale da krv koja sadržava virus HIV-a a izložena je niskim teperaturama na -70° C, “preživljava” bez gubitka svoje aktivnosti tj. krv ostaje infektivna i dalje.

HIV virus može da preživi i do četiri nedelje u nesterilnim/inficiranim iglama i špricevima. Studije su pokazale da krv prikupljena iz više od 800 špriceva, u malim količinama utvrdila su da se HIV može izolovati iz 10% špriceva i nakon jedanaest dana gde količina krvi bio manji od 2μl , ali i u 53% špriceva gde je količina krvi bio 20μl. Opstanak HIV je takođe izolovan i na nižim temperaturama (manje od 4° C) kao i na višim temperaturama (od 27 do 37°C). Preživljavanje virusa na ovim teperaturama nije detektovan nakon sedam dana u spoljnoj sredini.

HIV je veoma osetljiv na promene u alkalnosti ili kiselosti (Ph nivou). Nivoi ispod 7pH ili iznad 8pH su nepodobnim za dugoročno preživljavanje virusa HIV-a. Jedan od razloga zašto prenos HIV-a može manje uticati na infekciju kod zdravih žena je zbog kiselosti vaginalne serkrecije.

HIV može da preživi u sasušenoj krvi na sobnoj temperaturi do pet ili šest dana, pod uslovom da se održava optimalni pH nivo.

U nehigijenskim uslovima HIV nikada nije izolovan kao npr. u fekalija ili urinu. Međutim, istraživanja su pokazala da virus u rečnim i stajaćim vodama može da preživi samo nekoliko dana ali moramo napomenuti da je ovaj ekperiment vršen do sada samo u laboratorijama. U morskoj vodi HIV virus ne opstaje onoliko dugo kao neki drugi virusi.

Virus HIV-a kod preminulih može se pronaći i između 11 i 16 dana posle smrti u organima preminulih, a koji su uskladišteni na patologiji na uobičajenim teperaturama (2° C). Nije još uvek dokazano koliko dugo HIV može biti infektivan kod preminulih koji su prepušteni propadanju na normalnoj sobnoj temperaturi. Inficirani organi koji su uskladišteni na 20° C, infektivnost virusa se može pronaći i nakon 14 dana posle smrti. HIV nije detektovan posle 16 dana kod sahranjenih.

Ni jedna studija nije pokazala da je moguć opstanak virusa HIV-a u semenom tečnošću izvan tela domaćina u nesterilnim uslovima, ali studije su ipak pokazale da se HIV može izolovati kod sperme u laboratorijskim uslovima u vrlo malim količinama. Ova istraživanja ne uzimaju u obzir faktore kao što su doze virusa neophodne za infekciju (infektivna doza). Ukoliko pojedinac dođe u kontakt sa malim količinama sasušene krvi, to ne znači da je došlo i do infekcije.

Zaključak:. Virus HIV-a kao i opstanak u spoljnoj sredini isključivo zavisi od količine krvi, temperature okoline, izloženost sunčevoj svetlosti, alkalnosti kao i vlage.

Reference:

  • Van Bueren Survival of HIV and inactivation by heat and chemical disinfectants. Eighth Int Conf AIDS, Amsterdam, abstract PoA 2401, 1992
  • Tjotta E Survival of HIV–1 activity after disinfection, temperature and pH changes or drying. J Medical Virology 35(4): 223–227, 1991
  • Abdala N et al. Survival of HIV-1 in syringes. J Acquir Immune Defic Syndr Hum Retrovirol 20(1):73-80, 1999
  • Voeller B Heterosexual transmission of HIV. JAMA 267(14):1917-8, 1992
  • Advisory Committee on Dangerous Pathogens HIV – the causative agent of AIDS and related conditions. Department of Health, 1990
  • Slade JS et al. The survival of human immunodeficiency virus in water, sewage and sea water. Water Science and Technology 21(3): 55-59, 1989
  • Ball J et al. Long lasting viability of HIV after patient’s death. Lancet 338: 63, 1991
  • Nyberg M et al. Isolation of human immunodeficiency virus (HIV) at autopsy one to six days post–mortem. Am J Clin Pathol 94(4): 422–425, 1990
  • Thompson SC et al. Blood-borne viruses and their survival in the environment: is public concern about community needlestick exposures justified? Aust N Z J Public Health. 27(6):602-7, 2003
11 Zahvaljujemo na Vašim preporukama.