Infektivna klinika Beograd

POTRESNE SLIKE SA INFEKTIVNE KLINIKE HIV pacijenti u zarđalim krevetima

„Našim pacijentima je održavanje higijene jedan od uslova za preživljavanje, a spavaju u sobama koje su poslednji put krečene pre više od 10 godina“, ovako za „Blic“ počinje priču dr Dubravka Salemović, infektolog na Šestom odeljenju Klinike za infektivne i tropske bolesti, na kojem je donedavno ležao i najmlađi pacijent zaražen HIV-om, sa samo 16 godina.

Klinika za infektivne bolesti: oljušten malter, buđ u kupatilima i dotrajale cevi

Na prizor, koji je u većini bolnica isti, nailazimo i na Klinici za infektivne i tropske bolesti u kojoj za razliku od ostalih ustanova, leže pacijenti sa teškim infekcijama kod kojih rizik i za najbenigniju bakteriju može da izazove fatalne posledice.

Oljušteni malter sa zidova, zarđali kreveti, dotrajale cevi, buđ u kupatilima…

– Svim odeljenjima je neophodno sređivanje. Na Šestom odeljenju je jedan deo uređen (ambulanta i dnevna bolnica), ali veći deo – sobe, toaleti, hodnici – u očajnom su stanju i vape za renoviranjem. Ovde se leče ljudi sa ozbiljnim infekcijama kojima su preko potrebni dobri higijenski uslovi, kojih nema – priča dr Salemović.

MINISTARSTVO: U planu je sređivanje

 

U okviru plana sređivanja KC Srbije planirano je i sređivanje Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS. Svesni problema sa kojima se susreću pacijenti, Ministarstvo zdravlja će imati stalne sastanke sa predstavnicima udruženja pacijenata kako bi se zajedničkim snagama problemi što pre prevazišli u najboljem interesu pacijenata – kažu u Ministarstvu.

Ona navodi da se o kompletnom renoviranju i novoj zgradi priča 20 godina.

– Dočekaću penziju, ali ne i novu zgradu. Ipak, značilo bi da vidimo da se bar nešto radi – kaže doktorka.

Na odeljenju se leče zaraženi HIV-om i oboleli od side.

– Kroz dnevnu bolnicu prođe svaki dan i do 80 ljudi. Dolaze na pregled, kontrolu, terapiju. Alarmantna je situacija da je više od 50 odsto zaraženih HIV-om poslednjih godina u Beogradu mlađe od 25 godina. Na odeljenju leže novootkriveni pacijenti koji nisu znali da imaju HIV, a najmlađi je imao samo 16 godina – kaže doktroka Salemović.

Ona apeluje na mlade ljude da se štite.

 – Ne čuvaju se i polaze od premise „neće to mene“. Najčešće je to putem homoseksualnog odnosa. Više od 90 odsto pacijenata su muškarci. Dođe pacijent sa hepatitisom B, posle godinu dana uradi test i pokaže se da ima HIV, a onda nakon izvesnog vremena se zarazi i sifilisom. Mislim da će ove godine biti poražavajući rezultati kad je u pitanju uzrast obolelih – kaže dr Salemović.

U Srbiji 2.076 HIV pozitivnih

Nestašica PSR i CD4 testova

– To su testovi za praćenje HIV-a, Hepatitisa C i B. Uspešnost terapije mora da se kontroliše putem tih testova. PSR test radimo jednom godišnje, a trebalo bi bar tri puta na godinu dana. Nabavljaju se iz inostranstva, za njih država nema para. Ti testovi mogu da utiču na ishod terapije. Testovi za CD4 mere imunološki sistem. Nedavno smo dobili za 100 pacijenata, a na čekaju je 1.200 ljudi. Novo dijagnostikovanim pacijentima je obavezno uraditi ovaj test, a mi ne možemo jer ih nemamo – zabrinuta je dr Salemović.

Izvor Blic